Educatie
Educatie
Educatie
06/05/2022
4 min
0

De weg naar succes in het leven

06/05/2022
4 min
0

De laatste jaren wordt onderwijs steeds belangrijker. Bedrijven vragen steeds vaker om specifieke certificaten om aangenomen te worden voor een baan. Als de persoon niet aan de vereisten voldoet, wordt hij waarschijnlijk niet aangenomen door het bedrijf. Ook als je een geweldig Curriculum Vitae hebt met veel werkervaring en van jezelf weet dat je helemaal geschikt bent voor de baan. Denk je dat mensen alleen voor de ervaring moeten worden aangenomen? Of ben je het ermee eens dat mensen specifieke certificaten moeten tonen voordat ze worden aangenomen? Laat mij dit opsplitsen in een paar categorieën.

Opleiding

Wanneer er een nieuw kind op de wereld wordt geboren, is het eerste dat ze leren de taal. Ze horen, luisteren en proberen met hun ouders te communiceren (imitatie). Na een paar jaar gaan ze in de meeste landen naar hun eerste school en leren ze de basis.

De jaren gaan heel snel voorbij en ze zijn eindelijk klaar om naar de middelbare school te gaan. De puberteit begint en ze leren meer verantwoordelijkheden op zich te nemen. Op school beginnen ze met veel verschillende vakken, waar ze zich op kunnen oriënteren, wat ze leuk vinden om te doen.

Na deze jaren gaan sommige studenten naar de universiteit en gaan sommigen direct aan de slag. De leerlingen moeten een onderwerp kiezen dat ze willen leren. Op deze manier lijkt het allemaal eenvoudig om van je eerste school naar de baan te gaan die je graag zou willen doen. Maar er is één probleem.

Een keuze maken

Iedereen heeft zijn eigen ontwikkeling. Bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Als studenten al afgestudeerd zijn van de middelbare school als ze 16 jaar oud zijn, weten ze dan echt al wat ze zouden willen kiezen en zijn ze klaar om deze grote beslissing te nemen? Sommigen zijn er klaar voor, maar velen van hen zijn nog niet klaar om deze beslissing te nemen, maar ze moeten nog steeds kiezen uit hun ouders of uit zichzelf. Er ligt te veel druk op de studenten om deze levenslange keuze te maken.

Moeten studenten meer tijd krijgen om een keuze te maken? En is studeren de enige manier om 'het te maken' in het leven?

Het is helemaal aan de student of hij een keuze kan maken of niet, maar in de Westerse wereld komt er steeds meer druk van de overheid en van bedrijven om een keuze te maken. De studenten krijgen te horen dat ze een certificaat moeten hebben om aangenomen te worden, anders haal je het niet als je geen certificaat hebt. Dat legt dus nog meer druk op de studenten. Het wordt hen heel moeilijk gemaakt om een beslissing te nemen en velen van hen zijn mentaal niet voorbereid om deze keuze te maken. Ze worden bang als ze geen keuze maken, omdat ze horen “studeren is de enige manier om het te maken”.

Dus ja, studenten zouden meer tijd moeten krijgen om een keuze te maken over hun leven en moeten geïnformeerd worden over andere opties, wat echt bij hen past. Ze zouden hulp moeten krijgen om deze beslissing te nemen en ze zouden meer tijd moeten krijgen om zich mentaal voor te bereiden. En ze moeten de tijd krijgen om zich te oriënteren, ze leren niet altijd op school. Zodat ze meer te weten komen over, wie ben ik? En wat is het doel, dat ik zou willen bereiken?

Om de volgende vraag te beantwoorden, is het simpele antwoord "nee". Studeren is niet de enige manier om het te maken in het leven. Maar als een student gaat studeren, heeft hij een zekere garantie dat hij een baan krijgt, want hij krijgt een certificaat en dat is ook een reden waarom er vaker voor studeren wordt gekozen dan wat je eigenlijk zou willen doen. Ja, natuurlijk, voor sommige mensen houden ze erg van studeren en het is de enige manier om hun doel te bereiken, maar de studenten zouden meer tijd moeten krijgen om na te denken over hun doelen in het leven.

Welke andere opties zijn er?

Zoals eerder vermeld, kunnen mensen er ook voor kiezen om na de middelbare school te gaan werken. Dat is helemaal aan hen. Er zijn verschillende voordelen als je jezelf een pauze gunt, voordat je verder in het leven gaat.

1. Allereerst kun je de wereld rondreizen - als dat is wat je graag doet. Je krijgt zoveel meer levenservaring als je andere culturen ontmoet, met mensen praat en ontdekt hoe zij het leven ervaren. Je sociale vaardigheden, taalvaardigheid en je zelfzekerheid krijgen een boost.

2. Ten tweede kun je ervoor kiezen om gewoon niets te doen. Dat lijkt heel saai, maar dat is het niet. Alles kan zomaar op zijn plaats vallen als er genoeg tijd aan jezelf wordt gegeven. Dingen gebeuren gewoon en je hoeft niet bang te zijn dat je niets doet, want ook in niets doen zit ontwikkeling.

3. Ten derde, wil je een eigen bedrijf starten? Waarom niet? Wees niet bang dat je zult falen. Telkens als je faalt, leer je iets nieuws en hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Succes zal uiteindelijk komen voor degenen die genoeg geduld hebben.

Dus wat heeft dit te maken met aangenomen worden?

Als je wordt aangenomen, kijken ze naar je vaardigheden en misschien waar je bent afgestudeerd? En dan zullen ze denken, wauw, je bent echt een slimme kerel, we moeten je inhuren. Maar iemand die niet afstudeerde van de middelbare school zou niet aangenomen worden.

Zelfs als ze deden wat ze graag doen, op een andere manier leren, is het ook erg belangrijk om je sociale vaardigheden op te bouwen door te reizen. Dit zijn vaardigheden die je op school niet kunt leren. Probeer andere vaardigheden te leren, en als je faalt, sta dan op en probeer het opnieuw. Normaal gesproken leer je deze vaardigheden niet op school, maar ze zijn ook heel belangrijk. Is dit belangrijker dan afstuderen aan de universiteit? Dat is aan jou om te beslissen.

Denk eraan, wees niet bang om iets te kiezen, want je zult andere vaardigheden ontwikkelen die mogelijk nog belangrijker zijn dan afstuderen aan de universiteit. Je neemt andere beslissingen en geeft jezelf de tijd om de juiste te nemen. Als je bijvoorbeeld chirurg wilt worden, is het natuurlijk heel belangrijk om veel over het lichaam te weten. Maar als je leraar of onderwijsassistent wilt worden, en je weet zeker dat je de sociale vaardigheden hebt om een klas te leiden, hoe je met problemen omgaat en hoe je omgaat met leerlingen die denken dat ze het niet gaan redden omdat ze slecht in een vak, dan vind ik dat je aangenomen moet worden. Je ontwikkelt veel vaardigheden die je op school niet kon ontwikkelen.

Wat je met je leven doet, is helemaal aan jou. Wees niet bang om iets te kiezen. Alles komt uiteindelijk op de goede plek terecht en ik weet zeker dat je een weloverwogen beslissing zult nemen.

Reacties